Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Bayer започва по-добре от очакваното годината

Книжата на германския производител поскъпнаха с над 5% в сряда

Bayer започва по-добре от очакваното годината

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

След докаралата сериозни загуби 2020 г. Bayer започна новата година със значителен ръст на печалбата след данъци и лек спад в продажбите и оперативната печалба преди еднократните ефекти. Преди всичко селскостопанският бизнес, който все още е обременен от корекции и правни разходи във връзка с процеса за глифозата през предходната година, се развива положително, както обяви в сряда групата.

Оперативната загуба се дължи главно на негативни валутни ефекти, по-специално на обезценяването на долара. Ето защо изпълнителният директор Вернер Бауман говори за „цялостно успешно започване на 2021 г. и добро оперативно развитие“.

Още по темата

При приходи на обща стойност 12,4 милиарда евро (-4%), коригираната оперативна печалба спадна с 2% до 3,08 милиарда евро, а  коригираната Ebitda - с 6% до 4,1 милиарда евро. Параметърът е с около 10% по-висок от оценките на анализаторите, които очакваха по-големи понижения. Без валутни ефекти продажбите и EBITDA биха нараснали с около 3%, твърди Bayer.

Компанията може да се похвали  с увеличение на нетната печалба от 40 процента до 2,08 милиарда евро. Основен принос за това е фактът, че през миналата година още през първото тримесечие на годината вече имаше над 600 милиона евро такси за правни спорове и корекции на стойността, които сега не се повтарят. За разлика от това печалбата на акция, коригирана спрямо тези влияещи фактори, е спаднала с три процента до 2,59 евро на акция.

Bayer потвърди прогнозата си за 2021 г. в сряда. С отчитане на валутните корекции компанията предвижда увеличение на консолидираните продажби с три процента и приблизително стабилна Ebitda преди отчитане на еднократни ефекти.

Акциите на Bayer се повишиха с повече от 5% до над 56 евро в сряда, което ги прави най-силната стойност в Dax.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Европа удължава подкрепата за компаниите и увеличава дълговото бреме